Blickar framåt och bakåt

Torbjörn Axelsson, fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning, har över trettio år i branschen. Imponerande! Men ingenting när man inser att bolaget snart har 400 år på nacken.

Torbjörn Axelsson pekar på en karta med allt från anrika fastigheter i kulturkvarteren till nya flashiga hotellfastigheter. Uppsala Akademiförvaltning förvaltar nämligen ett arv – men är samtidigt expansiva. Beståndet består idag av cirka 200 000 kvadratmeter, varav 68% är kommersiella och resten bostäder.

– Vi förbereder faktiskt så smått 400-årsjubileet om fyra år, berättar han.

För allt började 1624. Uppsala universitet förde då en ganska tynande tillvaro. Under de första 150 åren efter sitt grundande 1477 levde Uppsala universitet nämligen under knappa förhållanden. Som mest fanns där några tiotal studenter. Att jämföra med dagens drygt 40 000 studenter. Torbjörn Axelsson pekar på ett inramat dokument på väggen och konstaterar:

– Det var egentligen med det här det började.

Kung Gustav II Adolf insåg nämligen att Sverige behövde utbildade människor. Pengar krävs för det. Dokumentet visar alla gårdarna i ett donationsbrev från just 1624 – sammanlagt 378 gårdar i Uppland och Västmanland. Det var en gigantisk donation, både med dåtida och nutida mått.

– Den var faktiskt så stor att avkastningen därifrån räckte för att täcka universitetets verksamhet långt in på 1800-talet, berättar Torbjörn.

Donationen blev också starten för Uppsala Akademiförvaltning, även om dess nuvarande form kom först på 1990-talet. Den samlade förmögenheten är idag drygt 11 miljarder kronor i marknadsvärde genom fastigheter, jord, skog och värdepapper. År 2019 var avkastningen drygt 355 miljoner kronor som går till något ändamål inom universitetets värld och kommer således Uppsala tillgodo. Själv har han varit femton år på Uppsala Akademiförvaltning. Han klev då från ett börsbolag med all den rapportering och ofta mer kortsiktigt tänkande som det innebär rakt in en organisation med en helt annan horisont på ägande.

– Men i grunden handlar det ändå om samma sak, att vårda både hyresgäster och fastigheter, konstaterar han.

Han har varit med och förändrat arbetet.

– I början hade vi både egen anställd personal och flera fastighetsskötselföretag. Jag upplevde att det var svårt att ha en bra styrning på det hela när det var delat på flera olika aktörer, så då gjorde vi en omorganisation och upphandlade en gemensam fastighetsdrift, berättar han.

Vid senaste upphandlingen fick Fastighetssnabben uppdraget. Idag har Uppsala Akademiförvaltning fem förvaltare, plus Torbjörn Axelsson själv, bland de 24 anställda i hela bolaget där alltså även jord- och skogsförvaltning ingår.

Korta beslutsvägar

Eftersom det är ett stort uppdrag menar han att en väl inarbetad organisation är viktig när de söker samarbetspartners.

– Ett multinationellt bolag med en rätt trög beslutsordning är inte riktigt det man eftersträvar. Det ska vara hyfsat korta beslutsvägar och som alltid vill man ju ha lätta kontaktvägar. Vi har inte lämnat ut fastighetsdriften på entreprenad bara för att slippa den, vi är tvärtom hela tiden aktiva med styrning och åsikter om av vad som ska göras och på vilket sätt. Sedan är det upp till Fastighetssnabben att utföra detta. Kring detta upplever jag vi har en bra dialog.

Många år i branschen ger förstås perspektiv.

– Kundfokuset har fått en annan betydelse. Man lyssnar mer på kundens behov. Energi har alltid funnits med som en viktig faktor men detta med miljö och hållbarhet har kommit de sista tio åren skulle jag säga. Det är något som efterfrågas mycket.

– Just energi och kundnöjdhet är två fokusområden för oss. Vi mäter kundnöjdheten i en NKI-undersökning vartannat år och vi fick ett bra betyg och även Fastighetsnabbens del var positiv. Vi var jättenöjda med resultatet faktiskt.

Vem är han då själv?

– Rötterna finns i Småland men numera är det mer än fyrtio år sedan jag lämnade. Jag läste till lantmätare med fastighetsekonomisk inriktning och har bott större delen av livet utanför Småland, berättar han.

Om det ändå hörs att han är smålänning? Jodå. 

 

  • Namn: Torbjörn Axelsson 
  • Ålder: 61 år
  • Gör: Fastighetschef på Uppsala Akademiförvaltning
  • Familj: Fru och två barn
  • Bor: Villa i Uppsala
  • Intressen: Motion, gärna skidor och cykling
Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto