Hållbart i fokus

Fastighetssnabbens nya huvudkontor har arbetats fram tillsammans med NP3. Hållbarhet på många olika sätt sattes i centrum när kontoret skapades. Både människor och miljö ska må bra där.
När Fastighetssnabben behövde nytt huvudkontor Gävle vände man sig till sin långvariga samarbetspartner NP3 Fastigheter. Jens Lennefeldt, affärschef i Syd på NP3, berättar:
– Vi förstod att hållbarhet var centralt när Fastighetssnabben funderade kring flytten av huvud­kontoret. Det bästa för miljön är ju att använda en fastighet som redan finns och inte behöva bygga nytt. Men det gällde förstås att hitta lämpligt alternativ.

– Under ungefär ett halvår tittade både vi och Fastighetssnabben runt för att hitta den bästa lösningen, säger Jens Lennefeldt.
Blicken stannade till slut på NP3:s fastighet på Upplandsgatan 6, en lokal som då var till hälften tom och till hälften kontorshotell.
Johan Wik som är teknisk förvaltare och projektledare för NP3 i Gävle säger:
– Vi är väldigt glada att vi lyckades förvandla lokalen till en toppmodern kontorslokal. Fastighetssnabben, som växer kraftigt, behövde både mer yta och en bra gård för sina servicefordon.
Utvändigt ser byggnaden ut som tidigare.

– Men invändigt är mycket förändrat. Under åtta månader byggde vi för att nyttja fastigheten på bästa sätt. Det är en gedigen betongstomme där vi öppnat upp invändigt och gjort allt så modernt och effektivt som det går att göra. Alla fönster, all teknik, ventilation och värme är bytt och vi har även installerat komfortkyla för att skapa ett bättre arbetsklimat året runt, säger Johan Wik.

’Energieffektivt’ var ett ledord i satsningen.
För Fastighetssnabben var det viktigt med en miljöcertifiering med sikte på Miljöbyggnad Silver. Detta genomsyrade därför renoveringen.
Johan Wik berättar att intresset för hållbarhet generellt ökat kraftigt senaste åren.
– Vi märker att det blir allt vanligare med frågor från hyresgäster. Det vill till exempel veta energiförbrukning och var energin kommer från.
Jens Lennefeldt håller med:
– Från att det varit en konkurrensfördel att bry sig om miljön är det nu en hygienfaktor, en självklarhet. Våra hyresgäster ska hållbarhetsrapportera och vi har våra egna mål att göra energiprojekt.

Växande företag

NP3 Fastigheter startade i Sundsvall 2010 med ett bestånd på cirka 600 miljoner kronor i fastighetsvärde. Sedan dess har expansionen varit kraftig. Nu är fastighetsvärdet 17,3 miljarder kronor fördelat på 446 fastigheter.
Jens Lennefeldt säger:
– Vårt segment är kommersiella fastigheter, ofta industrilägen nära städer. Det är en het marknad nu när inte minst antalet logistikföretag växer.
Johan Wik och Jens Lennefeldt konstaterar att det av flera anledningar kändes lite extra roligt att kunna hjälpa just Fastighetssnabben med det nya huvudkontoret.
– Dels hyr de av oss på flera platser i landet, dels anlitar vi dem för att sköta 70–75 procent av vårt bestånd. Så det är verkligen samarbete åt båda håll, berättar de.

Jens Lennefeldt och Johan Wik från NP3 antog utmaningen att förvandla en sliten fastighet till ett nytt och modernt huvudkontor.

Jens Lennefeldt säger att företagen på flera sätt tänker ganska lika – vilket kanske underlättar samarbetet.
– För oss är det viktigt att vara lokala på våra marknader, vilket inte är självklart bland större fastighetsbolag. Många har egen driftspersonal men vi väljer att upphandla lokala. Där kommer Fastighetssnabben in. De har lokal personal på sina många kontor och är lyhörda för våra önskemål, konstaterar han.
Fördelen menar både han och Johan Wik är att lokalkänne­domen skapar en närhet till kunderna.

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto