Julgåva som gör skillnad

Vi på Fastighetssnabben har sedan 2013 stöttat organisationen GiveWatts i Afrika med en julgåva och gör så även i år. Elektricitet från solceller förenklar och förbättrar möjligheterna för barnen och deras familjer i Kenya. Dessa områden saknar till stora delar tillgång till elektricitet och hushållen använder ved, fotogen och träkol för att lysa upp på kvällen och för att laga mat. Att få tillgång till en ren och effektiv energilösning påverkar utbildning, ekonomi, hälsa och miljö både på kort och lång sikt.

Denna gåva går också helt i linje med vårt pågående hållbarhetsarbete då vi i och med detta också bidrar till FNs globala mål för hållbar utveckling 2030.

Genom våra tidigare gåvor har 2 400 barn på landsbygden i Kenya fått ett bättre liv, med ren energi. Deras familjer har mer tid och pengar över till annat än att samla ved. Bara senaste året har 240 familjer (dvs 730 barn) fått tillgång till ren energi och kan göra läxan bättre, 1 440 ton CO2 har inte släppts ut, och familjerna vi nått ut till kan spara över 350000 kronor.

 

GIVEWATTS drivs av barns drömmar och bärs upp av kvinnors urstyrka.

Idag lever över 600 miljoner människor i energifattigdom i Afrika. Det betyder att fler än 30 miljoner familjer antingen saknar ljus efter mörkrets inbrott eller att de använder fotogenlampor och öppen eld. De har dyra, giftiga och miljömässigt mycket dåliga energikällor, barn kan inte göra läxan efter mörkrets inbrott, kvinnor spenderar upp till fyra timmar varje dag med att samla in bränsle för att laga mat, skogen försvinner, och det släpps ut enorma mängder koldioxid varje år.

Med tillgång till en solcellslampa eller en klimatsmart spis sparar familjerna upp till 40 % av sin inkomst, barnen kan göra läxan, kvinnorna behöver inte lägga så mycket tid på att hämta ved, och skogen får stå kvar. För varje klimatsmart lampa eller spis sker en övergång från fossilt till förnybart. Familjerna får också pengar över till bättre mat, medicin och mensskydd. De kanske till och med kan lägga undan lite pengar till livets tuffare perioder.

GIVEWATTS har sedan 2010 distribuerat tiotusentals solcellslampor och klimatsmarta spisar i främst Kenya och Tanzania. De rapporterar att barnen spenderar 32 % mer tid att göra läxor, deras betyg förbättras med mellan 15–20 % de sex första månaderna de använder lamporna och kvinnor sparar i snitt två timmar per dag. Totalt har 3 310 hektar skog fått stå kvar och 184 000 ton koldioxid har inte släppts ut.

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto