Ordning och reda behövs

Anna Cedvén vill göra branschen bättre 

Dörren öppnas. Men inte av Anna Cedvén. En tioårig kille säger hej och förklarar: 

– Mamma håller på med nån jobbgrej. Hon kommer snart. Jag är hemma och är sjuk. 

Strax efter kommer Anna Cedvén själv ner från kontoret på övervåningen och konstaterar att vi just sett både för- och nackdelen med att arbeta hemma. 

– Annars är det ofta bara jag och katten här hemma. Jag hjälper mina kunder att skapa avtal inom fastighetsförvaltning och fastighetsdrift. Det innebär många möten hos kunden under det som kallas kravställningsprocessen. Hur funkar entreprenaden idag? Vilka behov har ni? Vad vill ni ändra? Och så vidare. 

Hon nickar upp mot övervåningen. 

– Jag tolkar den informationen och ser till att den kommer ut i text i en avtalsmall. Tro mig, under den delen av arbetet är det skönt sitta ostörd. 

Hon gick en gång i tiden på KTH, sektionen för Väg och Vattenbyggnadskonst, och tog en examen i Facility Management. På hennes cv sticker två poster ut: fastighetschef på Grand Hôtel och fastighetschef på Dramaten. 

– Grand Hôtel är nog det som påverkat mig mest. Jag var där i fyra år och märkte hur fastigheten var en viktig del av verksamheten. Man hade inte den för att den skulle ge en avkastning utan för att den kunde inrymma gästrum, restauranger och varor. Fastigheter är allra roligast när de har ett tydligt syfte, säger hon. 

Efter många olika anställningar driver hon numera egna företaget Fastighetstrategi ”för att jag insåg att jag är en projektmänniska och inte en förvaltande typ”. Hon kallas numera specialist på avtal för drift, förvaltning och servicetjänster i fastighetsbranschen. 

Helt enkelt skapa ordning och reda i den. 

– Om ni bara visste vad många pågående avtal det finns där ute, där man inte är i närheten av att leverera enligt avtalet. Många gånger har beställarna inte kvar kunskapen om sina fastigheter. Kunskapen har försvunnit med personal som slutat. Jag vill hjälpa mina kunder att få riktigt bra entreprenader. 

Hon gör en konstpaus och slår fast: 

– Min mission är en bättre bransch. 

Det finns en branschförening, Aff, och ett branschregelverk med branschmallar som hon kort sagt har svart bälte i. 

– Jag gör många avtal, men jag utbildar också. Både företagsanpassade utbildningar och som ämnesexpert åt Aff håller jag seminarier och kurser. Det finns jättemånga Aff-avtal där beställare och leverantör behöver förstå innehållet. Därför skapade Aff en e-utbildning som många använder. 

Hon känner att behovet är stort. 

– Det är svårt att beskriva tjänster och att göra avtal om tjänster. Om man tycker att det är svårt att handla upp en byggentreprenad där man ser en slutprodukt är upphandling av till exempel städning betydligt svårare. Det finns många sätt att rengöra golv och det är svårt att mäta resultatet. Visst, man kan mäta just nu men det säger ingenting om hur det ser ut om en vecka. 

Och eftersom det inte är mätbart går det inte att uttrycka med en rad i ett avtal utan behövs många rader. 

– Inom bygg- och fastighetssektorn har vi de här branschregelverken med juridiska grundregler vilket gör att jag, som inte är jurist, kan skapa avtal. Det är ovärderligt, säger hon. 

Fastighetssnabben har hon av och till kommit i kontakt med under karriären. 

– Första gången var nog när de var leverantör åt en av mina kunder. Jag tyckte det var intressant med ett företag i deras storlek. Det finns många väldigt små och några jättar men inte så många mellanstora. Min kund hade små och spridda fastigheter och var nöjd med Fastighetssnabben av den enkla anledningen … 

Hon funderar lite och korrigerar sig. 

– … av den egentligen så självklara anledningen att de gjorde vad de skulle enligt avtalet och att de dessutom kom med förslag på vad som skulle åtgärdas i fastigheterna.

 

  • Namn: Anna Cedvén 
  • Gör: Driver egna företaget Förvaltningsstrategi och arbetar för branschföreningen Aff. 
  • Bor: ”I Älvsjö, Stockholm, i kedjehus från 60-talet med man och son, 10 år. Och katten Smokie.” 
  • Läser: ”Dagstidningar. Och i somras återupptäckte jag Stieg Trenters deckare.” 
  • Tittar på: ”Inte TV alls, utom fredagar då det blir något som funkar för hela familjen.” 
  • Reser till: ”Helst någonstans där det går att rida.” 
  • Intressen: ”Hästkrafter. Enstaka på fyra ben eller många på två hjul. Jag har alltså ridit sedan barndomen och kört mycket motorcykel, bland annat som instruktör för SMC.” 

 

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto