Fastighetssnabben vågar tänka stort

Nils Styf har arbetat tjugo år med fastigheter och finans, tolv år i Sverige och fem år på sitt nuvarande uppdrag som vd för Hemsö.

– Man kan säga att vi har tre olika leverantörer när det gäller fastighetsförvaltning. Fastighetssnabben är en av dem. Jag kan nog säga att det är den vi just nu är mest nöjd med, säger han.

Han lyssnar mycket på sina regionchefer.

– Det jag har förstått av dem och även sett själv är att det är som ett välskött familjeföretag. Engagemanget är stort. Jag gillar att de vågar tänka stort trots att de är mindre än en del andra, säger han.

– Vi är säkert viktiga kunder för dem och det märker vi. De är snabba, lyhörda, lyssnar. En del större aktörer kanske inte gör så på samma sätt.

Han säger att han inte söker ett klassiskt förhållande kund-­leverantör.

– Alltför många leverantörer har sin produkt som de vill sälja till oss. Punkt. Kan man istället utvecklas tillsammans blir det bättre. Så kan jag känna att det är med Fastighetssnabben. För oss är det viktigt att leverantören förstår vår affärsmodell och vilka utmaningar vi har. Det är ju bra även för leverantören som kanske kan sälja in fler tjänster till oss. Givetvis ska det vara ömsesidig utveckling. Då lyfter det båda parter.

Nils Styf

Alltför många leverantörer har sin produkt som de vill sälja till oss. Punkt. Kan man istället utvecklas tillsammans blir det bättre. Så kan jag känna att
det är med Fastighetssnabben – Nils Styf, vd Hemsö

Ökande konkurrens

Han menar att Hemsö har en enkel och tydlig affärsmodell.

– Det går väldigt bra för oss. Vi växer kraftigt med bland annat mycket nyproduktion av skolor och äldreboenden. Även utomlands, i bland annat Finland och Tyskland, växer vi.

Men Hemsö ser ökande konkurrens.

– Vi har länge varit nischade på skolor, äldreboenden och sjukhus. Nu finns många fler konkurrenter inom det området, vilket gör att vi hela tiden måste lyfta oss. Nu tas nästa steg.
Kunder och investerare kräver att vi jobbar med hållbarhet. Därför står det högt på vår agenda.

Där kommer underleveran­törer som Fastighetssnabben in.

– Bygga specialistkompetens som vi som kund kan ta del av! Hur kan man använda nya tek­niken när det gäller till exempel energianvändning, hur kan vi styra och läsa av fastigheten för att ta hand om den bättre. Fortfarande görs mycket manuellt, och det behövs också, men en kombination av det manuella och den nya tekniken är det jag söker.

Hållbarhet viktigt

Nils Styf har en internationell karriär bakom sig. Han är, trots sitt svenska namn, halvmexikan och bodde utomlands under uppväxten. Yrkesmässigt arbetade han i många år i London på bland annat Deutsche Bank och Merrill Lynch.

Därför har han lätt för att blicka bortom Sverige.

– Hållbarhet är stort i alla länder, precis som i Sverige. Men det finns en skillnad. Internationellt har det drivits mycket från investerarsidan, inte lika mycket från kundsidan. Främst är det kapitalmarknaden som kräver att man ska jobba med hållbarhet, säger han.

Trenden finns givetvis i Sverige också – men inte lika stark.

– I Sverige har vi, generellt, nått långt när det gäller hållbarhet. Men det finns saker vi kan göra mycket bättre. Vi är lite dåliga på framtidsspaning och referensprojekt och utgår mycket från Sverige bara. Men vad gör de för bra saker i Finland? I USA? Europa? Vi i branschen bör, kort sagt, titta mer utåt.

Gärna tillsammans

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto