IT-chefen som tänker hållbart

Robin Eklöw är 33 år vilket inte är anmärkningsvärt men hyfsat ungt för att vara IT-chef. Att hans laptop är fem år gammal får desto fler att höja på ögonbrynen.

Naturligtvis är det ingen slump.
– Vi försöker tänka hållbart. Ofta kan man höra någon säga att ”min nya dator förbrukar 2,5 procent mindre energi” och det är ju bra. Men eftersom vi har relativt ren el i Sverige är miljö­belastning på en dator egentligen när den tillverkas, säger han.

Robin Eklöw pekar på sin laptop och förklarar:
– Tillverkningen av den här laptopen motsvarar ungefär 450 kilo koldioxidutsläpp. En vanlig kontors bildskärm motsvarar 500 kilo. Kan vi köpa 10 begag­nade skärmar har vi därför sparat 5 ton i utsläpp.

Det betyder att det bästa för miljön är att använda teknikprylar längre. Att skrota och återvinna är bättre än att bara kasta bort som förr – men återbruk tar hållbarhetstänket till en ny nivå.

– Fastighetssnabben satsar därför mycket på återbruk och köper mycket begagnad utrustning genom vår leverantör som uppgraderat produkterna. Det handlar om skärmar, datorer, telefoner, monitorer som ofta leasats av kommuner och landsting men bytts ut när leasing­avtalet gått ut.

Han nickar mot sin laptop. – Den här är från 2017 och håller säkert något år till.

Ny teknik underlättar

Fastighetssnabbens digitaliseringsresa är också en viktig del i hållbarhetsarbetet.

– Vi har bland annat en robot, Six10, som håller reda på alla arbetsordrar som kommer in vilket spar både tid och miljö, säger Robin Eklöw.
Med många fastigheter över hela landet handlar det om mängder av arbetsordrar varje dag. En ny order går till en fastighetsskötare. Six10, som är så kallad artificiell intelligens (AI) som håller koll och underlättar fördelningen av arbetsuppgifter om fastighetsskötare är lediga eller sjuka.

Och gör det mycket snabbare och säkrare än en människa.
– En order som blir liggande i några dagar leder till ökad energi­förbrukning om det, till exempel, handlar om en fläkt som går i onödan eller vatten som rinner, säger Robin Eklöw som redan ser nya arbetsområden för Six10.

SaveUp sparar energi

Alla vet att energi är dyrt. Fastighetssnabbens eget system SaveUp hjälper alla kunder att övervaka och följa upp energiförbrukningen i fastigheter.
– Värme, el, vatten rapporteras in i systemet så att vi ser exakt vad en fastighet drar. Save Up reagerar direkt om det är avvikelser. Det gäller att upptäcka så tidigt som möjligt för att minimera skadan, säger Robin Eklöw och betonar att detta handlar både om ekologisk och ekonomisk hållbarhet.

– Vi tar hållbarheten på allvar, sammanfattar Robin Eklöw och tar emot ett samtal.

Telefonen? Den är från 2019 och ska hålla minst två år till.

 

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto