Digital språkkompis kan bryta isoleringen

Nu har Fastighetssnabben startat ett samarbete med den nya mötesplatsen Kompis Sverige Online. För att hjälpa människor att bryta isoleringen under coronakrisen och samtidigt bidra till integrationen. Pär Gussmans nya språkkompis kommer från Eritrea.

Text: Helen Granditsky, Gefle Dagblad

Pär Gussman tipsar sin språkkompis online Haile Welderufael om att titta på ”Fem myror”. Foto: Leo Gussman

– Haile drömmer om att jobba på akuten men han behöver bli bättre på att prata svenska först, säger Pär.

Pär Gussman på Fastighetssnabben är chef på avdelningen hållbarhet. När han insåg att coronakrisen även påverkar integrationen kontaktade han Natassia Fry på Kompis Sverige. Det blev starten på ett nytt samarbete. Sedan förra veckan erbjuder Fastighetssnabben sina medarbetare en möjlighet att samtala med en språkkompis online på arbetstid. Pär Gussman har redan fått en språkkompis från Eritrea.

– Det känns jättekul. Jag anmälde mig förra onsdagen via Kompis Sveriges hemsida. Dagen efter fick jag ett mejl att jag hade fått en kompis som heter Haile och uppmanades att kontakta honom inom tre dagar.

Två dagar senare kopplade Pär upp sig via appen Whats App. Haile Welderufael berättade att han är 38 år och kom till Sverige för sex år sedan. Han har läst svenska på SFI och är färdigutbildad undersköterska inom akutsjukvård.

– I dag jobbar han på ett äldreboende för dementa men drömmen är att jobba på akuten som han har utbildat sig till. Men han är för dålig på svenska för att fungera i skarpa lägen och behöver träna på att prata, förklarar Pär.

Det var ganska lätt att hitta samtalsämnen, de kom in på fritidsintressen och andra vardagliga saker. Parallellt med arbetet har Haile studerat vidare inom SFI och snart ska han ha prov i diktanalys. Pär lovade att hjälpa till och förhöra honom inför provet under påsken.

– Jag gav honom också en egen ”läxa”. Jag sa att han skulle titta på ”Fem myror är fler än fyra elefanter”. Det har jag tipsat andra nyanlända om tidigare och det har funkat jättebra, de lärde sig mycket av det.

Fastighetssnabbens huvudkontor ligger i Gävle och där jobbar cirka 80 medarbetare. I hela Sverige har företaget cirka 240 anställda. Kompis Sverige är en icke vinstdrivande organisation som matchar personer som talar bra svenska med personer som vill träna på att prata svenska. När coronakrisen kom tog Kompis Sverige fram den nya mötesplatsen för språkkompisar online.

– Jag tror att det kan underlätta för många att det är online. Att det kan kännas mindre läskigt. Nu erbjuder vi våra medarbetare att anmäla sig och till viss del genomföra samtalen på arbetstid. På det viset vill vi bidra till integrationen men också till ett samhälle som fungerar bättre för alla, säger Pär Gussman.

► Om du vill bli språkkompis online kan du fylla i ett formulär på Kompis Sveriges hemsida: kompissverige.se 

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto