Henke tar över bollen

När Henke Åström sökte jobb på Fastighetssnabben ville han ha ett dagjobb för att kunna fortsätta spela fotboll. Fjorton år senare har han nu tagit över som VD och av den där fotbollskarriären blev det kanske inte så mycket till slut. – Nej, jag spelade i division 3 som högst, konstaterar han med ett skratt.

Henke utbildade sig inom el­tele på gymnasiet, på den tiden fanns det jobb att få på Ericssons stora produktionsanläggning i Gävle. Men skiftarbetet krånglade till det så han började se sig om efter ett jobb som skulle gå att kombinera med träningar och matcher. – Jag hade hört att Fastighetssnabben sökte folk och tydligen såg Bengt Nises att jag hade nåt slags potential vid intervjun. Jag började som förvaltar­assistent och har haft flera olika tjänster inom företaget genom åren. De senaste två åren har jag varit vice VD och i den rollen bland annat haft ansvar för nykundsbearbetning och för­säljning. De delarna kommer jag även i fortsättningen att hålla i eftersom jag vet att jag kan göra nytta för företaget i den rollen. Henke är kanske det hittills tydligaste exemplet på Fastighetssnabbens personalstrategi, där den som är beredd att satsa och ”visar framfötterna” också kan få möjligheter att avancera inom företaget.

– I min nya roll kommer jag fortsätta att utveckla företaget tillsammans med övriga ledningsgruppen och medarbetarna. Det här är ingen enmansshow, betonar Henke. Det handlar om att vi ska uppnå de mål som vi tillsammans har satt upp.

Henke återkommer flera gånger till hur viktigt det är att sätta upp mål för att kunna mäta hur verksamheten utvecklas. Och på en direkt fråga erkänner han att det nog ligger i hans personlighet. Han är målinriktad i det mesta han företar sig. Bengt Nises har varit VD under hela tiden som Henke arbetat i Fastighetssnabben. Nu tar Bengt ett steg åt sidan men stannar kvar i företaget som Se­nior Advisor och delägare. Henke ser bara fördelar med att hans företrädare finns kvar.

– Absolut, Bengt är väldigt duktig på att släppa saker när han säger att han ska släppa dem. Vi har känt varandra länge och jobbar bra tillsammans.

Ny VD – samma visioner
Ju längre samtalet med Henke pågår, desto tydligare blir det att Fastighetssnabben kommer att hålla fast vid de värderingar, arbetsmetoder och den affärsidé som varit så framgångsrik hittills. Med Henke Åström vid rodret har Fastighetssnabben fått en VD som ger ett lugnt och samlat intryck, svarar sakligt på frågor och inte svävar iväg i några längre utläggningar. Han går direkt på mål.

– Marknaden förändras hela tiden. Det gäller att vi fortsätter att vara bra på att leverera. Vi behöver fortsätta att växa, det är ett tydligt mål för oss. Vi har historiskt sett varit bra på att växa tillsammans med våra befintliga kunder som låtit oss följa med när de själva expande­rat. Det är ett väldigt bra sätt att växa, tycker jag. Men vi kommer också att fortsätta etablera oss på helt nya orter.

Medarbetarna – Fastighets­snabbens viktigaste tillgång Förutsättningarna har förändrats en del, från det att Henke tack­ade ja till att ta över VD­posten, till att han nu tillträtt. En pandemi har vänt stora delar av tillvaron upp och ner för både privatper­soner och företag.

– Det är en intressant tajming, det kan jag hålla med om. Men jag kan inte gå runt och vara rädd. Det gäller för Fastighets­snabben att försöka stå så starkt som möjligt i det här och situationen hade varit exakt densamma även om Bengt varit kvar som VD.

– Vår viktigaste tillgång är våra engagerade medarbetare. Därför ska vi fortsätta att ha ett klimat i företaget där alla vill gå framåt tillsammans. Då får vi också en hög nivå på vår leverans till våra kunder.

  • Namn: Henrik Åström 
  • Ålder: 34 år
  • Bor: Med barnen Lilly och Penny i Bomhus, Gävle
  • Intressen: All slags motion – löpning, cykling, långlopp på skidor

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto