FS Akademin

I takt med Fastighetssnabbens tillväxt behöver medarbetarna också växa. Sedan många år är den egna FS Akademin företagets nav i utbildningar på olika nivåer för alla medarbetare. 

Bengt Nises, senior advisor och en av företagets fyra delägare, tar plats i ett konferensrum i Fastighetssnabbens nya lokaler i Gävle för att prata utbildning. En våning under oss pågår det första steget för ett 20-tal nya medarbetare i form av Rookieutbildningen. 

Det säger egentligen rätt mycket. 

Bengt Nises konstaterar: 

– Medarbetarna är vår viktigaste tillgång. I takt med att vi växer blir det ännu viktigare. Därför har vi sedan många år ett omfattande utbildningsprogram som numera är både mer utvecklat och inte minst strukturerat. 

Paraplynamnet är FS Akademin. 

Under det samlas samtliga utbildnings- och utvecklingsinsatser. Syftet är att utveckla medarbetarna genom interna och externa utbildningsinsatser med validering av kunskaper och som en naturlig del i samband med det dagliga arbetet. 

Det mår medarbetarna bra av. 

Liksom kunderna. 

Rookieutbildningen, som alltså pågår den här dagen, är det första utbildningssteget för samtliga medarbetare. Den här dagen är nya kollegor från mest hela landet där, allt från Gällivare ner till Växjö?

Bengt Nises förklarar: 

– Det är nog närmare 20 år sedan vi döpte den lite skämtsamt till Rookieutbildningen, en grundutbildning som är lika för alla. Den handlar om att alla nya medarbetare ska förstå vad Fastighetssnabben är för företag. Vår värdegrund, affärsidé, historia och hur vi konkret arbetar med daglig styrning, kvalitetsmanual, likformigt arbetssätt och så vidare. Det ska inte bara vara några ord på ett papper. Numera har vi medarbetare och kontor på snart 30 orter i Sverige och då blir en sådan utbildning ännu viktigare. 

Alla kunder ska veta att det är samma Fastighetssnabben oavsett vilken del i landet man verkar i. 

I Rookieutbildningen ingår dessutom att förstå kundernas affär och vad som är viktigt utifrån deras perspektiv. Efter den utbildningen finns en rad olika utbildningar beroende på vilken uppgift en specifik medarbetare har eller vilken uppgift den kanske vill sikta mot. 

– I FS Akademin finns utbildningar för alla yrkeskategorier hos oss. I dag är det stor konkurrens när det handlar om att hitta nya medarbetare. Vi tänker därför tvärtom ibland och letar ofta rätt människor först som vi sedan får utbilda i fastighetsskötsel och fastighetsförvaltning, säger han och ger ett konkret exempel: 

– En ungdom som gillar meka med sin Epa är en bra grogrund för en fastighetstekniker. Förstår du en bil kan du snart förstå en fastighet. 

Eftersom fastighetsförvaltare inte är en skyddad titel kan i princip vem som helst kalla sig det – oavsett kunskapsnivå. 

Bengt Nises: 

– Hos oss börjar man som förvaltarassistent. Innan vi väljer att kalla någon fastighetsförvaltare genomgår den ett flertal utbildningar under en ettårsperiod. Det hela avslutas med 3 dagar skriftliga prov för att validera vad de kan. I år gick sex medarbetare den utbildningen. Alla klarade sig och får därför kalla sig fastighetsförvaltare nu. 

Inom FS Akademin finns ett 15-tal utbildningar (se några exempel i rutan här intill) utöver självklara ”måste-utbildningar” för den som ska jobba med Heta arbeten, Skylift och annat.

Om satsningen på utbildningar ger resultat?

Jodå, både för medarbetare och för företaget – och därmed för kunderna.

– Ett flertal av våra nuvarande affärsansvariga, platschefer och till och med vår vd har gjort resan från förvaltarassistent till sina nuvarande roller, säger Bengt Nises. 


Exempel på utbildningar: 

  • Grundläggande fastighetsteknik 
  • Teamledarutbildning 
  • Förvaltningskunskap, teknik, brand & myndighetskrav 
  • Aff-Bas och Aff-Diplomering 
  • Brandutbildning – via Svenska Brandskyddsföreningen 
  • Vad vi förväntar oss av en förvaltare i uppdrag 
  • Grundläggande ekonomi & Fastighetsekonomi 
  • Elkunskap med kunskapsvalidering

 

 

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto