En riktig företagsprofil

Lennart Sten är en av de tyngsta inom den svenska fastighetssektorn. Men han kallas sällan ’fastighetskung’ i media utan oftare ’fastighetsprofil’. När man träffar honom anar man varför…

Lennart Sten är 63 år och inne i andra halvlek av en framgångsrik karriär inom näringslivet. Svenska Handelsfastigheters grundare, huvudägare och vd är dessutom styrelseordförande i Klarabo, som är noterat på svenska börsen, och CLS Holdings, på brittiska börsen och har en del andra uppdrag. Lägg till arton år på amerikanska jätten GE Real Estate, bland annat som Europachef, så skulle han kunna längta efter att mata duvor på heltid. 

Men då vore Lennart Sten kanske inte Lennart Sten. 

Istället säger han: 

– Är man 63 är risken att man tycker sig ha svaret på alla världshistoriens stora frågor och därför liksom stelnar istället för att se vad som händer. Ett sätt att möta detta är att utmana sina intellektuella slutsatser, till exempel genom att läsa saker som ställer dem på sin spets så att man hela tiden tvingas göra om sin analys. 

Där kommer 1800-talsfilosofen Karl Marx in. 

– Hans bok Kapitalet är en av de viktigaste böckerna för att förstå den finansiella världen. Det är en extremt filosofisk och beskrivande bok om hur marknaden fungerar. 

Säg så här. 

Det var kanske inte detta resonemang man förväntade sig en vardagskväll på ett hotell i Gävle. Men det förklarar kanske epitetet ’fastighetsprofil’. 

När Lennart Sten startade Svenska Handelsfastigheter 2015 hade han lämnat GE-koncernen, trött på ständiga utlandsresor. 

– Jag kom på att inga av de stora fastighetsägarna ville hålla på med externa handelsplatser. Och ska man vinna i en sport är det bästa att tävla i en där ingen annan deltar… 

Sagt och gjort. 

– Jag ringde en tidigare kollega, Thomas Holm, som ville vara med. Vi lyckades få så kallat institutionellt kapital och startade med en stor portfölj på 2,7 miljarder i 54 fastigheter och sedan har det rullat på. 

Åtta år senare har de 278 fastigheter i 142 kommuner, från Boden i norr till Trelleborg/Ystad i söder. Lennart Sten själv, som våren 2023 kliver av, uppskattar att han själv besökt ungefär 200 av de 278 – och av de 930 butikerna har han själv träffat runt 600 av butikscheferna. 

Det säger en del om han sätt att leda. 

– Äh, det är inte så svårt. När jag är i Åre knackar jag på hos ICA i Järpen och på vägen dit kanske jag tittar in i butikerna i Bräcke och Ånge… 

Han säger att bilda bolaget var det lättaste. 

– Då var vi ju bara två. Men sedan måste man sia hur många vi kommer att bli, bestämma sig kring bokföring, ekonomisk administration och så vidare. 

De frågade runt och fick några tips. 

Ett var Fastighetssnabben i Gävle. 

– De gjorde ett bra intryck. Vi tänkte att en mellanstor ort som Gävle, som ändå har en civilekonomutbildning, ofta har mindre personalomsättning och insåg fördelarna med det. 

Sedan dess sköter Fastighetssnabben den ekonomiska förvaltningen. 

– Flera av de personer som vi har att göra med har varit med från dag ett. De är lyhörda och lösningsorienterade och det har flutit friktionsfritt under alla år, säger Lennart Sten och ser en ljus framtid för externa handelsplatser eller som han förklarar begreppet: ”en låda på marken med ingång från parkeringen”. 

Om det var sådant han drömde om som liten? 

– Nej, nej, nej. Jag är arbetarunge, växte upp i Biskopsgården utanför Göteborg, idag ett så kallat utsatt område. Farfar var sotarmästare och mitt första jobb var att hjälpa honom. Jag gick Sjökrigsskolan och blev marinofficer och sedan advokat och, ja, fick jobb på GE och erbjöds efter ett tag ett uppdrag på deras fastighetssida och tänkte att fastigheter nog var roligare än att skriva leasingavtal på kopieringsapparater… 

Och det var det uppenbarligen. 

Lennart Sten

  • Namn: Lennart Sten 
  • Gör: Grundare och mångårig vd i Svenska Handelsfastigheter (lämnade över till Thomas Holm 1 april) plus en rad olika tunga styrelseuppdrag, bland annat svenska Klarabo och brittiska CLS Holdings. 
  • Bor: Danderyd norr om Stockholm. 
  • Familj: Gift med författaren Viveca Sten, tre barn. 
  • Tittar på: Dokumentärer. Och eftersom jag har militärförflutet just nu mycket om skeendet i Ukraina. 
  • Reser till: Har rest otroligt mycket. En period 180 dagar per år. Nu är jag inte lika road. Men ofta till Åre. Sydafrika med Krügerparken var fantastiskt, liksom Petra i Jordanien. 
Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto