Nya lokaler halverar förbrukningen

När Fastighetssnabben flyttat huvudkontoret till moderna och större lokaler halveras i princip energiförbrukningen per kvadratmeter. Jo, det är sant.

I den gamla lokalen som var 1 140 m2 förbrukades 224 kWh per kvadratmeter. I den nya som är 1 873 m2 beräknar vi att förbrukningen blir kring
120 kWh per kvadratmeter.
– Vi arbetar hela tiden för att vara hållbara på riktigt och då är den här förändringen ju verkligt bra, konstaterar Åsa Estman, som är inköpsansvarig på Fastighetssnabben och var projektledare för flytten. Nu kan en flytt i sig ofta belasta klimatet.

Det viktigaste i det här sammanhanget är därför kanske att själva byggnaden som Fastighetssnabben flyttat till i kvarteret Vagnmakaren på Brynäs är ett återbruk i sig. En befintlig byggnad har totalrenoverats av NP3 för att förvandlas till ett modernt kontor som skräddarsytts för just Fastighetssnabbens behov. Alternativet att bygga nytt hade belastat klimatet mer.

Samma genomgående tänk har använts även inne i lokalerna. Det vanliga har varit – och är fortfarande på många håll – att en flytt innebär att allt gammalt rivs ut och slängs för att lämna plats för nyproducerat.

Ordning och reda. När ett huvudkontor ska flytta blir det många flyttkartonger. Om man säger så. Åsa Estman håller koll.

Åsa Estman:
– Men även om man köper något som är miljöcertifierat blir det ändå en påverkan någonstans. Det bästa är, som jag ser det, i de allra flesta fall att återbruka.
Sagt och gjort.
– Vi har involverat och arbetat tätt med arkitekter och andra externa aktörer i det här stora projektet. Vårt budskap har varit att vi vill använda så mycket som möjligt av det befintliga från det gamla kontoret, berättar Åsa Estman.
Förvaringshurtsar, skrivbord, kontorsstolar och annat har därför tagits med från Kanalvägen till Upplandsgatan.

– I vår expansion öppnar vi en hel del nya kontor runt om i landet och har därför medvetet sparat en del möbler som ska skickas dit. Och möbler vi inte längre har användning för har vi också i möjligaste mån sett till att återbruka genom att skänka till frivillig­organisationer som bland andra Erikshjälpen och Röda Korset.
Nu behövs förstås en del nytt också. Eller ännu hellre nygammalt.
– Vi har arbetat med återbruk och har därför köpt mycket från företaget RP i Hudiksvall, säger Åsa Estman.

RP, som står för Recycling Partner, finns på flera platser i landet men startades redan 2004 i Linköping och har detta med återbruk som en affärsidé.
Åsa knackar lätt på stolen hon sitter i när vi intervjuar.
– Den här är återbruk.
Hon pekar mot fåtöljer i en annan del av rummet:
– Och de där är återbruk. Och kaffet vi dricker tog vi från kaffemaskinen som är begagnad men har renoverats upp och som vi hyr. Vi gör det med alla kaffemaskiner inom hela Fastighetssnabben. Samma sak med skrivarna.
– Självklart har vi behövt köpa en del nytt också, lampan där borta till exempel, men grunden är att vi på allvar verkligen, verkligen vill vara hållbara. Vi är miljöcertifierade enligt ISO 14001, en certifiering får aldrig vara bara något som låter bra. Hela kedjan är viktig och vi måste hela tiden arbeta aktivt för att kunna stå för det vi gör, slår hon fast.

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto