50 000 billigare och bra för miljön

Driftkostnadsbesparing i Mellansel. Lokstall byggdes för att underhålla lok, i början ånglok, och ofta är stallarna rätt speciella byggnader. Många är kvarts- eller halvcirkel­formade och byggda runt en vändskiva i en tid då få ens kunde stava till energibesparing. Idag används flera lokstallar som utställningshallar eller nav för småföretagare – medan andra fortfarande används inom tågbranschen. Mellansel lokstall, vid stambanan tre mil nordväst om Örnsköldsvik, till exempel används fortfarande för lok och vagnar, numera av järnvägsentreprenören Infranord.

För att minska oljeberoendet där installerades luftvärmepumpar. Anna Ohlsson, förvaltare på Fastighetssnabben, berättar: – Det här var i slutet av 2015. Istället för att lokstallet skulle värmas med enbart oljepanna så levererar nu luftvärmepumparna en grundvärme och oljepannan bidrar endast med extra värme när det blir ordentligt kallt ute.

Eftersom lokstallet tidigare endast haft kvartalsbesök så har ingen statistik förts över förbrukningar på det objektet.

– För att få en jämförelsepunkt för att bedöma hur mycket vi minskat oljeberoendet genom installationen av en luftvärmepump tittade vi igenom gamla fakturor och konstaterade att det under vintern 2015 fylldes på 7 kubikmeter olja till en kostnad av cirka 65 000 kronor. Under 2016 behövde vi inte fylla på någon olja alls, utan det tog fram till 2017 innan behovet av en påfyllning kom, säger Anna Ohlsson.

Theres Lans, byggnadsförvaltare på Trafikverket, kommenterar: – Mellansel har minskat olje­beroendet från 7 kubikmeter till 1 kubikmeter per år, en supertrevlig siffra för 2016! För oss innebär det en besparing på cirka 50 000 kronor per år och är dessutom en bra åtgärd för miljön.

Ytterligare åtgärder som utförts i Mellansel är att sänka taket och tilläggsisolera det lokstall som brukas mest av verksamheten. Fördelarna med detta – förutom att det inte försvinner lika mycket värme genom taket – är att volymen luft som måste värmas i stallet minskas kraftigt. Förhoppningsvis leder det också till att det går att reducera användningen av olja för uppvärmningen ytterligare.

Stäng
Fel användarnamn eller lösenord
Stäng

Logga in

För att kunna lämna intresseanmälningar måste du logga in:

Har du inte registrerat dig ännu?

Skapa konto